Met name in de vakantieperiode beleeft de dierenopvang door het hele land drukke tijden omdat huisdieren aan hun lot worden overgelaten, ergens buiten worden gedumpt of zijn mishandeld. Geertje van Kranen van knaagdierenopvang Het Knagertje in Den Haag weet er alles van. In 2018 sprak ik met haar.
Vrijwilligers die zich al sinds 1996 op een professionele manier inzetten voor knaagdieren en konijnen. Het is een korte omschrijving van Het Knagertje. ‘Dat houdt in, dieren die op straat gezet zijn of door omstandigheden weg moeten bij hun eigenaar. Deze dieren komen bij ons terecht’, vertelt Geertje van Kranen. ‘Na een tijd komen mensen erachter dat je een beestje langer moet verzorgen dan aanvankelijk gedacht. Opvallend genoeg is dat mensen zeggen spontaan last te hebben van een allergie.’ Geertje gelooft daar meestal niet veel van: ‘Bij het brengen van een dier zijn die klachten wonderwel verdwenen. Als ik ze dan hier op wijs, wordt er plotseling gehoest en geproest.’ In een aantal gevallen wordt dit volgens haar terecht toegeschreven aan het huisdier, maar niet zelden blijkt de bodembedekking het probleem te zijn. Verandering is dan de oplossing.
‘De verschillende soorten dieren die wij opvangen zijn konijnen, cavia’s, hamsters, gerbils, chinchilla’s, ratjes, muizen, degoes en eekhoorns.’ Dat dieren zich in de vrije natuur wel weten te redden, is volgens haar een hopeloze uitvlucht. ‘Zo zullen de meeste konijnen in het wild niet eens overleven, omdat zij niet gewend zijn aan de gevaren en aan het zelf vinden van eten.’ Een reden om afstand van een dier te doen is niet alleen een vakantie. Het kan gaan om ziekenhuisopname, verhuizing, allergie, geen tijd, geen geld of geen ruimte. Ook brengen dierenambulances uit de regio nieuwe dieren. Het Knagertje probeert in die gevallen een nieuw thuis te vinden.