Amsterdam bekijk en fotografeer ik prima vanaf het water. Vanuit een laag standpunt bestaat er een duidelijk zicht op de straten, huizen en mensen. Weer eens wat anders dan het gemiddelde standpunt vanaf de grond. En zie daar, zelfs André van Duin bevindt zich in de grachten. Ontspannen dobberend, zonder last te hebben van enige drukte in het verkeer.
Meteen bij het verlaten van het Centraal Station, loop je zo langs de verschillende opstapplaatsen waar vandaan een rondvaart gemaakt kan worden. Bij het nemen van de foto’s ben ik zo vroeg mogelijk aanwezig om de ergste drukte te voorkomen. Dat lukt aardig. Zittend aan een openstaand raam heb ik het beste zicht. Met de nadruk op het woordje openstaand. Want fotograferen door het glas heen is geen optie. Hinderlijke schitteringen zijn wat mij betreft onbespreekbaar. Eén nadeel is er wel. Het is geluk of je aan de goede kant van de boot zit, of niet. Als dat ene grachtenpandje net aan de rechterzijde opdoemt, terwijl je links zit, wissel je niet zo snel meer van plaats. Eigenlijk zou je dezelfde rondvaart als fotograaf dus dubbel moeten maken, om aan beide kanten te kunnen zitten. Als je tenminste het geld er voor op kunt brengen, want goedkoop zijn dit soort rondvaarten niet.
Natuurlijk is de rondvaartboot met André van Duin erop, niet van deze komiek zelf. Hij behoort toe aan rederij Lovers. De boot kreeg deze naam toen hij de leeftijd van vijftig jaar bereikte. ‘Amsterdammers vinden het nu eenmaal prachtig als er een Rotterdammer in de grachten drijft’, aldus André van Duin. En dat zei hij lachend, vlak voor het moment dat hij ‘zijn’ boot herdoopte in het jaar 2014. Het exemplaar wat ik voor dit artikel vastlegde, vaart inmiddels niet meer rond. Deze foto dateert uit 2009. Toeval? Ja, ik kwam hem tegen toen hij bezig was onder een brug door te varen. En vanuit welk standpunt gefotografeerd? Nou, gewoon vanaf een andere rondvaartboot die hier net langs kwam.