In oktober 1995 werd in het tijdschrift CD Plus Magazine mijn interview met Chriet Titulaer gepubliceerd over het specifieke onderwerp CD-i. Want sinds de beeldplaatspeler, de latere laserdiscspeler, had Philips zijn uitvindershart verpand aan de interactieve media. Als enige lanceerde het concern in 1991 de CD-i speler. Het begin van een turbulente ontwikkeling.
Chriet Titulaer werd bekend als deskundig presentator op het gebied van ruimtevaart. Hij studeerde wiskunde en natuurkunde aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Na zijn doctoraal examen werkte hij in de Verenigde Staten en in Frankrijk aan onderzoek van de maan en de planeten. Na het interview stuurde hij mij in een fax nog even de juiste aantallen: hij had toen zo’n zestig boeken en meer dan drieduizend artikelen geschreven over sterrenkunde, ruimtevaart, automatisering, videotechnologie en fotografie. In zijn grote werkruimte bij hem thuis in Houten stond veel apparatuur. Van een reeds toen al verouderde videorecorder tot de nieuwste beeldplaatspeler.
‘Technische perfectie is niet bepalend voor succes,’ aldus Chriet. ‘Het gaat om de wereldmarkt. Als ik zie dat er in Japan geen enkele CD-i te koop is, dan is dat al niet erg hoopgevend. In de Verenigde Staten geldt hetzelfde verhaal. Daar is CD-i nauwelijks te krijgen. Ondanks de positieve verhalen van Philips. Als je in Oostenrijk naar een winkel gaat, dan weten ze nauwelijks wat CD-i is. Het is een technisch perfect systeem. Alleen commercieel slaat het niet aan.’ Ik vroeg hem of dit als verliesgevend moest worden opgevat. ‘Absoluut. Toch is de afzet van de CD-i apparaten in ons land niet echt tegengevallen. Het goedkoopste apparaat kost tegenwoordig nog maar enkele honderden guldens. Laten ze maar eens echt gaan uitrekenen hoeveel Philips op CD-i heeft verdiend. Dan kom je op een negatief resultaat uit.’ Chriet Titulaer overleed in april 2017. Hij werd 73 jaar.